Menu

Piratenpartij

Friedrichshafen, maart 2011. De piratenpartijen komen samen, en grondlegger Rick Falkvinge, pept de troepen op. Voorlopig kende de partij alleen in Zweden wat succes. Op enkele maanden tijd gaan de Duitse piraten echter hun eerste electorale overwinningen binnenhalen.

Zweden. Op de avond van 1 januari 2006 lanceert een man een website. Zijn doel: stemmen afsnoepen van politici die zich lieten beïnvloeden door de copyrightlobby’s. Rick Falkvinge en het relaas van zijn bevalling van de Piratenpartij!

Het zal voor niemand als een verrassing klinken: de hervorming van het copyright is een van de kernprioriteiten van de Piratenpartijen. Achter de zin om het intellectuele eigendom stevig in beroering te brengen, schuilt een brede reflectie rond de waarde van een kopie en de manier waarop men cultuur kan financieren.

Piraten op de golf

Ontstaansgeschiedenis van een partij

Copy Not Right

Tout un programme

Petit forban deviendra grand ?

De piraten op de golf Ontstaansgeschiedenis van een partij Copy not right
Foto van Amelia Andersdotter
 • Naam:

  ANDERSDOTTER

 • Voornaam:

  Amelia

 • Land:

  Zweden

 • Bezigheid:

  jongste ex-lid van het Europees parlement ooit, verkozene uit de Zweedse Piratenpartij.

Vindt ze niet leuk :
 • - ACTA

 • - Definieren een geek en een hacker

Foto van Rick Falkvinge
 • Nom:

  AUGUSTSSON

 • Voornaam:

  Rick

 • Alias :

  Rick Falkvinge

 • Land:

  Sweden

 • Bezigheid:

  Chief Evangelist Officer van de Piratenpartij (nadat hij die zelf oprichtte). Al heel jong wil hij zich graag onderdompelen in de digitale wereld. Op zijn zestiende start hij zijn eerste IT-bedrijf op. Nadien gaat hij aan de slag in een ander bedrijf, dat Microsoft later zou overkopen.

Vind hij leuk:
 • - de Piraten als de “nieuwe Groenen” zien

 • - een compleet herontwerp van het auteursrechtensysteem

Vindt hij niet leuk:
 • - lde vermenigvuldiging van tussenpersonen (meer bepaald managers) op de culturele markt

Links :

http://falkvinge.net/

Foto van Martin Delius
 • Nom :

  DELIUS

 • Voornaam:

  Martin

 • Land:

  Allemagne

 • Bezigheid:

  Lid van het Berlijns parlement (Piratenpartij), fysicus. Liet zich opmerken omwille van een onoordeelkundige verklaring. Hij vergeleek de snelle opkomst van de Piratenpartij met die van de NSDAP (nazipartij) tussen 1928 en 1933. Een flater die wijst op de onervarenheid van sommige verkozenen van de Piratenpartij.

 • Links :

  @martindelius / http://martindelius.de

Concepten

Vloeibare democratie
Libertés civiles

Stel je eens voor … een systeem waarbij de SP.A verplicht zou worden in haar programma een motie op te nemen die bedacht is door een of andere obscure militant uit Booischot. Onmogelijk? Wel, in Duitsland neemt de Piratenpartij elke dag de proef op de som door de ‘vloeibare democratie’ uit te testen. In een dergelijke, vloeibare democratie kan je je stemmen met betrekking tot dit of dat onderwerp aan een ander delegeren. En die persoon kan op zijn of haar beurt delegeren. Een voorbeeld: je weet niets af van economie, maar je kamergenoot wel. Wat de economische thematiek betreft, geef je hem jouw stem, die je op elk moment kan terugnemen. Om een dergelijk concept te kunnen realiseren, besloten de Duitse Piraten gebruik te maken van Liquid Feedback, een open source software dankzij welke je kunt stemmen en teksten voorstellen. Ideeën of wetsontwerpen van andere partijen kunnen eveneens worden uitgetest. De critici van de vloeibare democratie vrezen vooral dat zij een macht van, min of meer zelfverklaarde, experts zou installeren.

Intellectuele eigendom
Intellectuele eigendom Betreft: de wettelijke rechten die zijn toegekend aan de ontwerper of de rechthebbende van een intellectuele creatie in het industriële domein, op wetenschappelijk, literair of artistiek vlak. Het intellectuele eigendom is onderverdeeld in twee velden:

- De industriële eigendom: merken, patenten, industriële tekeningen, enz.

- Het copyright (met betrekking tot artistieke en literaire werken): “ rechten van de uitvoerende artiesten, rechten van de producers van fonogrammen op hun opnames, en rechten van radio-omroepers op hun programma’s.

Doelstellingen :

- Volgens de Amerikaanse grondwet dient de intellectuele eigendom ter bevordering van de vooruitgang.

- De intellectuele eigendom wil creativiteit en investeringen in creaties bevorderen door scheppende personen een financiële stimulans aan te bieden.

Kritiek:

De tegenstanders van de intellectuele eigendom zijn natuurlijk talrijk en situeren zich ook ver buiten de kring van de Piratenpartijen. Richard Stallman, de vader van de Free Software Foundation en het copyleft, vindt dat, indien men heel verschillende concepten gelijkaardig gaat behandelen (patenten en copyright, bijvoorbeeld), de term ‘intellectuele eigendom’ (trouwens pas in gebruik genomen in de jaren 90) alleen maar verwarring creëert.